perjantai 1. lokakuuta 2010

Lammaskaalipoliisi

Palattuani Suomesta viime viikon lopulla takaisin Norjaan huomasin, että yhdessä sun toisessa mediassa oli tarjolla Lammaskaalireseptejä. Kuvittelin asian liittyvän syksyyn, kaaliruokia ja patoja ja sen sellaista kylmeneviin päiviin. Olin väärässä.

Lammaskaali on Norjan kansallisruokaa ja sille on merkattu oma päivänsä allakassa. Eilen (30.9.) oli Norjassa siis Fårikålens dag ("Lammaskaalipäivä"). Päivä juontaa juurensa 1970-luvulta. Lammaskaali ei ole mikä tahansa ruoka: sille on olemassa täällä oma faniklubinsa ja luonnollisesti Lammaskaalipoliisi (Fårikål-politiet).

NRK:n iltauutisissa eilen oli juttu Lammaskaalipoliisin Oslossa tekemistä ratsioista eri työpaikkaruokaloissa ja ravintoloissa. Tarkoituksena on tarkistaa, että a) 30.9. on tarjolla Lammaskaalia ja b) että ko. ruokalaji on valmistettu oikein. Oikein valmistaminen lienee se haastavampi osuus - reseptejä on tarjolla niin paljon. Kiistelyä herättää mm. se, pitääkö lihan olla luista ja voiko käyttää mausteena ei-norjalaisia aineksia (esim. ranskalaista sinappia). Nettikeskusteluissa esille on noussut myös se, kuinka oikea kansallisruoka Lammaskaali enää nykyaikana on.

NRK:n uutinen ja videopätkä Fårikålens-politietin ratsiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti