sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Havaintoja juhlimisesta

Meidät oli kutsuttu eilisillaksi syntymäpäiväjuhlille. Juhlat olivat aika isot, mukana oli n. 60 juhlijaa. Kutsun mukaan tarjolla oli syötävää, mutta juomat jokaisen piti tuoda itse. Tällaiset yksityisjuhlat olivat minulle ensimmäiset laatuaan Norjassa, tässä muutama havainto:

Kengät. Ennen varsinaiseen juhlatilaan saapumista jätettiin tietysti takit narikkaan ja osa naisista vaihtoi jalkaansa sandaalit, avokkaat tms. sisäkengät. Jotkut tosin vaihtoivat ulkona käyttämiensä talvisaappaiden tilalle juhlasaappaat!

Miespuolisen syntymäpäiväsankarin onnittelu. Miehet kättelivät, tähän asti kaikki sujui totutusti. Naispuoliset vieraat kättelivät ja samalla koskettivat oikealla poskellaan onniteltavan oikeaa poskea. Kyse ei siis ollut halauksesta, eikä poskisuudelmasta.

Juomat. Pöytiin asettautumisen jälkeen alettiin kaivaa juomia esille. Kaikki miehet, jotka ylipäätään joivat alkoholia, olivat valinneet juomakseen olutta. Suurin osa naisista sen sijaan oli valinnut rommia, vodkaa tai giniä ja niihin sopivat blissit. Vain pari-kolme naisvierasta joi olutta ja yksi (!) siideriä. Kahvin yhteyteen miesvieraat olivat varanneet runsaasti konjakkia, myös naisille tarjottavaksi.

Musiikki. Pop- ja roc-musiikkia 1980-luvulta 2010-luvulle. Aina silloin tällöin soi jokin norjalainen kappale, joka innosti suurinta osaa juhlaväestä laulamaan ja/tai hyppimään mukana. Pöytäkeskustelussa kävi ilmi, että ainoa suomalaisyhtye, joka Glomfjordissa tunnistetaan nimeltä ja suomalaiseksi, on Lordi. (Toisaalta en voi kyllä itsekäään kehuskella norjalaisen rockmusiikin tuntemuksellani, jotain asiaan liittyvää ole kuitenkin oppinut täällä asuessamme.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti