sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Elokuvissa

Viimekertaisella Oslon reissullamme kävimme ensimmäistä kertaa elokuvissa norjalaisessa elokuvateatterissa. Turhaa kai sanoakin, että eroavaisuuksia löytyi Helsinkiin verrattaessa.

Lippukassaa ei ensinnä näkynyt missään: tähän useamman salin teatterikompleksiin kuljettiin kahvilan läpi. Kahvilan jälkeen tuli elokuvaeväiden myyntipiste. Samoilla kassoilla, joilla maksettiin popcornit, juomat jne., ostettiin luonnollisesti myös elokuvaliput. (Tämä piti itse päätellä tai tietää etukäteen, asiasta ei missään erikseen kerrottu.)

Kassojen yläpuolelle sijoitetusta monitorista näki, kuinka monta paikkaa kuhunkin elokuvaesitykseen oli jäljellä, mutta mitään teatterin paikkakarttaa ei ollut. Kassalla ei kysytty, missä kohden haluaisi istua, vaan haluaako halvemman vai kalliimman paikan! Me halusimme istua mahdollisimman takana, ja siellä oli kuulemma vain halvempia paikkoja. Kalliimpia paikkoja tässä kyseisessä salissa oli tarjolla suunnilleen keskivaiheilla yhden rivillisen verran. Hintaero selittyi tuoleilla, kalliimmat näyttivät muhkeammilta ja ehkäpä mukavammilta. Tosin halvemmillakin tuoleilla oli oikein mukava istua ja jalkatilaa oli erittäin hyvin. Halvemmat liput maksoivat 100 NOK/kpl (suunnilleen 12,50 euroa).

Kun salin ovet avattiin, mainokset olivat jo käynnissä. Mainoksissa äänenvoimakkuus oli niin pienellä, että kaikki muut paitsi visuaaliset viestit jäivät epäselviksi. Mainosten ajan salissa oli myös valot ja katsojia tuli sisään elokuvan alkamiseen asti. Vasta elokuvan alkaessa salin ovet suljettiin, valot sammutettiin ja äänenvoimakkuutta kovennettiin.

Tällä hetkellä lähin oikea elokuvateatteri Glomfjordista katsoen sijaitsee Bodössä. Melöyn alueella sekä Glomfjordissa että Örnesissä on kuitenkin säännöllisiä elokuvaesityksiä. Glomfjord Kino toimii Melöyn kulttuuritalossa, näköetäisyydellä asunnostamme. Glomfjord Kinossa esitetään uusimpia ensi-iltaelokuvia sunnuntaisin (ja silloin tällöin myös maanantaisin), yleensä kustakin elokuvasta on yksi esitys. Poikkeuksen esitysmäärästä tekevät usein lastenelokuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti