perjantai 18. toukokuuta 2012

Kansallispäivänä Oslossa

Oslon reissumme ajoittui sopivasti Norjan kansallispäivän tuntumaan ja päätimme käyttää mahdollisuuden nähdä juhlintaa pääkaupungissa. Aiempina vuosina olemme nähneet juhlintaa Glomfjordissa ja matkan varrella Norjaan ajellessa. Lähdimme hotellilta liikkeelle aamukymmenen tienoilla, katseltuamme sitä ennen jo jonkin aikaa jatkunutta tv-lähetystä kansallispäivän vietosta.
Väkeä oli liikkeellä paljon. Ihmiset olivat pukeutuneet kansallispukuihin tai muuten juhlavampiin vaatteisiin. Pukeutuminen oli jo tuttua kahdelta edelliseltä vuodelta. Oslossa näki kuitenkin todella paljon myös pikkulapsia kansallispuvuissa, istumassa rattaissa tai kävelemässä epävarmasti - heiluttaen Norjan lippua. Lippuja oli kiinnitetty myös takseihin, busseihin ja tietysti yksityisiin henkilöautoihin. Jopa koirien pannoissa ja hihnoissa oli erilaisia lippukoristeita!
Kulku kuninkaanlinnan tienoille sujui vielä melko helposti, mutta paluumatkalla hotelliin jouduimme kulkemaan juna-aseman kautta päästäksemme kiertämään paraatille varattuja katuja. Epäilimme, että olisimme joutuneet vedetyksi mukaan paraatiin, jos olisimme yrittäneet ylittää kadun kouluorkesterien välistä. Näimme kuningasperheen tulon parvekkeelle. Siinä vaiheessa laulettiin kansallislaulu ja huudettiin hurraata. Kuningasperhe oli linnan parvekkeelle norjalaismedian mukaan kolme tuntia katselemassa koululaisten paraatia ja heiluttelemassa.
Lentokentällä kotimaan terminaalissa ei ole vielä koskaan ollut niin tyhjää kuin eilen. Osa kaupoistakin oli suljettu. Kansallispäivä näkyi lentoasemalla koristeissa ja henkilökunnallakin oli rintapielessä lippukoristeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti