maanantai 3. tammikuuta 2011

Tien päällä

Palasimme eilen illalla Glomfjordiin Suomen reissulta. Tällä kertaa olimme liikkeellä autolla, se antoi mahdollisuuden ainakin joustaviin aikatauluihin. Aikataulumme olivat lopulta todella erikoisia: lähdimme matkaan 23.12. klo 2.47 (Suomen aikaa) ja olimme perillä Jyrin vanhempien luona klo 21.20 tienoilla samana iltana. Paluumatkalle Helsingistä lähdimme 1.1. klo 21.40 ja Glomfjordissa olimme eilen illalla kuuden tienoilla.

Normaalitilanteessa olisimme tietystikin yöpyneet Pohjois-Ruotsissa ja jakaneet ajomatkan hieman eri tavoin. Nyt ongelmana oli kova pakkanen (menomatkalla paikoin yli 30 astetta pakkasta). Epäilimme, ettei diesel-automme olisi lähtenyt käyntiiin vietettyään hyisen yön hotellin parkkialueella. Olimme varanneet autoon mukaan melkoisen määrän lisätarviketta, varmuuden vuoksi (mm. muutama klapi ja tulitikkuja, makuupussi, eväitä, paljon lämpimiä vaatteita jne.). Erityisesti ainakin itseäni jännitti Ruotsin Lapissa oleva muutaman sadan kilometrin pätkä, jolla ei ole asutusta, huoltoasemia tms. Jos siellä olisi tapahtunut jotain ikävää, avun saaminen olisi kyllä vienyt aikansa.

Pidimme matkalla totta kai taukoja mahdollisuuksien mukaan. Paluumatkalla, kun pakkasta oli hieman vähemmän, nukuimme autossa ehkä yhteensä tunnin verran kolmella pysähdyspaikalla. Paluumatka oli huomattavasti raskaampi kuin menomatka. On selkästi helpompaa lähteä liikkeelle puolenyön jälkeen!

Meno- ja paluumatkaan mahtui kaikenlaisia tapahtumia. Toisaalta matkaakin kertyi yhteensä n. 3 200 km! Mennessä olimme seitsemän kilometrin ajelun jälkeen jo ehtineet nähdä kaksi hirveä, jotka kummatkin hengailivat meidän ajokaistamme puolella aivan ajotien reunalla. Paluumatkalla yksi hirvi löntysti keskellä ajotietä. Hirvet näyttävät valitsevan täällä Nordlandissa aina kaikista kapeimman tai mutkaisimman kohdan tiestä käyttöönsä. Ruotsin Lapissa oli poroja tiellä ja tien vieressä mennessä ja tullessa. Muutoin eläimiä oli aika vähän liikkeellä verrattuna aiempiin autoreissuihin Pohjois-Norjan ja Suomen välillä.

Ajokelit tarjosivat kaikkia mahdollisia talveen kuuluvia sääilmiöitä: monentyyppistä lumisadetta, sumua, pöllyävää lunta, jäisiä ja lumisia teitä jne. Huonoin keli oli ehdottomasti eilen illalla viimeiset pari sataa kilometriä: lumisadetta, pöllyävää lunta ja lumisia teitä. Poliiseja näkyi siellä täällä liikennettä seuraamassa. Arvidsjaurissa poliisit puhalluttivat eilen kunnan keskustassa autoilijoita, myös Jyri pääsi osallistumaan puhallutukseen.

Vaikka olimme Suomessa useamman päivän, matka meni taas (jo tuttuun tapaan) minuuttiaikataululla. Olin kuvitellut ehtiväni elokuviin jossain vaiheessa, mutta kuvitelmaksi se jäi. Ehdin sentään pilatekseen ja alennusmyynteihin (täkäläiseen hintatasoon verrattuna alehinnat vaikuttivatkin erittäin alhaisilta esim. vaatteissa). Oli mukavaa nähdä taas kummityttöä, sukulaisia ja ystäviä ja uusi vuosikin päästiin vastaanottamaan Helsingisssä jo lähes traditionaaliseen tapaan. On aina hienoa päästä Suomeen. Onneksi kuitenkin seuraavat lähiaikojen Suomen reissut tullaan hoitamaan lentäen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti