keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Hirvivaara

Hirvet ovat eräs vakioaihe täälläpäin ja olen itsekin aiheesta aiemminkin kirjoittanut. Tällä hetkellä hirvikeskustelu käy taas vilkkaana, sillä Nordlandin alueella on nyt ennätysmäärä hirviä. Varoituksia on aiheesta annettu joulukuun viimeisistä päivistä alkaen paikallismediassa ja nyttemmin myös valtakunnan mediassa. Melöyn kunnan verkkosivustollakin varoiteltiin autoilijoita, sillä Reipån taajamassa hirviä on runsaasti mm. ajotiellä. Joulukuussa, ajellessani aamuvarhaisella kohti Bodötä, kohtasin hirven ajoradalla nimenomaan Reipåssa.

Hirvet liikkuvat lähellä asutusta myös päivänvalossa. Tammikuun alussa Reipåssa tapahtui päiväsaikaan kahden auton kolari, jonka selvittelyä seurasi onnettomuuspaikan viereisellä pellolla viisi hirveä aika välinpitämättömän oloisena. Joissain paikoin Nordlandissa hirvien takia on jopa ohjeistettu ihmisiä varomaan liikkumista tietyillä paikoilla häiriintyneiden hirvien vuoksi.

Kuten oma kokemukseni joulukuulta osoitti, hirvet eivät juurikaan välitä autoista, saati sitten väistä. Joillekin autoilijoille on jopa käynyt niin, että hirvet ovat vallanneet tien koko leveydeltä liikenteestä piittaamatta. Eräs paikallinen mies opasti mediassa, että autosta pitää nousta ulos ja ruveta huutamaan hirville. Tämä kuulemma saa ne siirtymään pois. Jyri epäili, että väärien asioiden huutelu hirville voi tuottaa negatiivisen lopputuloksen ("Serkustasi tuli lämpimät rukkaset!" "Veljestäsi tehtiin maukasta pataruokaa."). Ihan heti ensimmäiseksi ei kylläkään tulisi mieleeni nousta autosta pois, jos tiellä hengailee useampi hirvi!

Pelkästään hirvien iso lukumäärä on omiaan aiheuttamaan ongelmia, mutta tilannetta vaikeuttaa nyt poikkeuksellinen lumimäärä. Lumensyvyyden takia hirvet hakeutuvat auratuille teille liikkumaan. Ainoa hyvä puoli lumimäärässä lieneekin se, että sen vuoksi meidän pihallemme ei tule hirviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti