torstai 27. toukokuuta 2010

Kalansaaliita ja keitettyä kalaa

Jyri kävi kalastamassa kaksi kertaa viikonloppuna ja molemmilla kerroilla tuli saalista. Ensimmäisellä kerralla Glomfjordista seiti ja jälkimmäisellä kerralla Bodöstä muutama turska (joista kaksi oli tarpeeksi kookasta kotiintuotaviksi).

Seiti odottelee pakastimessa ateriaksi päätymistä, mutta turskafileistä teimme jo päivällisen. Koska en ole turskasta ruokaa aiemmin tehnyt, valitsin mahdollisimman yksinkertaisen reseptin. Turskafileet suolattiin ja niille valuteltiin sitruunanmehua. Fileet laitettiin jääkaappiin hetkeksi ja sinä aikana kuorin kaksi isoa sipulia. Sitten vain ylimääräinen suola rapsuteltiin pois fileistä ja fileet voideltuun uunivuokaan. Päälle sipulirenkaat ja voinokareita. Fileiden kypsyessä tehtiin kylmä kastike (smetanaa, kapriksia, sinappia ja ruohosipulia). Täytyy kehaista, että turskasta tuli todella hyvä sunnuntaipäivällinen!

Viime viikolla meillä oli ensimmäistä kertaa paikallisia vieraina. Heiltä kuulimme, että täällä on tapana tarjota keitettyä kalaa. Kala voi olla seitiä (mielummin pieni) tai lohta. Kala keitetään etikka-mausteliemessä (etikkaa, sipulia, suolaa, kokonaisia pippureita, laakerinlehtiä) ja jäähdytetään. Kylmän kalan lisukkeina tarjotaan kastiketta (smetanaa, tilliä ja maun mukaan kurkkusalaattia) ja keitettyjä perunoita.

Tälla tavoin valmistettu kala on kuulemma aiemmin ollut monissa perheissä juhlavampi sunnuntaipäivällinen ja nykyisellään juhlaruokaa. Kala voidaan keittää jo edellisenä päivänä, joten juhlaruuaksi se on helpohko. Jyri on ruokalajia päässyt jo kokeilemaan ja hänen mielestään keitetty kala on hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti