keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Kevät on tullut!

Viime viikon tiistaiaamuna satoi vielä lunta ja räntää, mutta seuraavina päivinä lämpö ja vesisade tekivät tehtävänsä: lumi on kadonnut (vihdoinkin!), puissa ja pensaissa on hento vihreys ja ilmassa leijuu siitepölyä. Tänään lämpötila kipusi liki kahteenkymmeneen asteeseen ja kevät ja sää olivatkin melko lailla ainoat puheenaiheet odotellessamme jumppatunnin alkamista. Minulle ehdittiin jo aiemmin uskotella, ettei Glomfjordissa tule oikeastaan kevättä, vaan talvesta siirrytään näppärästi suoraan kesään. Samaten olen kuullut useita kertoja, ettei juuri päättynyt talvi ollut mitenkään tyypillinen - lunta oli normaalia enemmän ja se pysyi maassa normaalia pidempään.

Kevään heräämisellä on toinenkin puolensa: Meidän puutarhamme kaipaisi pihatalkoita. Rikkaruohot ovat päässeet kukkapenkin sivustalla valloilleen, eikä haravointi tekisi pahaa nurmikolle. On ollut mukava yllätys huomata, että lumen alta paljastuneessa pihassa on kukkasia vähän siellä sun täällä rajoittumatta talon seinustaan.

Automatkailimme Glomfjordista Tukholmaan ja takaisin kuluneen viikon aikana. Matkaa kertyi suuntaansa n. 1400 km. Menomatkalla oli liian kiire valokuvaamiseen, mutta paluumatkalla pidimme pari kuvaustaukoa. Menomatkalla tien varsilla (ja välillä tielläkin) kuljeskeli melkoinen valikoima eläimiä, näimme riekkoja, metsoja, joutsenia, poroja, hirviä ja kettuja (ja yhden strutsin!). Valitettavasti paluumatkan kuvaustauoilla ei paikalle osunut eläimistöä.

Ruotsin Lapissa oli vielä talven tuntua, vaikka lumien sulaminen olikin nostanut tulvavesiä tielle muutamassa kohdassa aikamoiset määrät. Lunta riitti vielä tienvarsille, mutta ilman lämpöasteet näkyvät kuvasta (samaten kuin automme!).Rajanylityksen jälkeen kevät näkyi Pohjois-Norjassa tuntureilta tulevina puroina, joista osa oli todella rajuja. Tässä malliksi yksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti