tiistai 18. toukokuuta 2010

Kansallispäivä

Norjan kansallispäivä oli eilen maanantaina, 17.5. Muutama viikko sitten kauppoihin ilmestyivät 17.5. -juhlintaan liittyvät koristeet ja muu rekvisiitta. Postilaatikkoomme tipahteli jatkuvalla syötöllä mainoksia samaan teemaan liittyen. Oli tarjolla erilaisia serviettejä, joissa oli kuvituksena Norjan lippu. Lippu-aihetta oli myös pinsseissä, hiusnauhoissa, kertakäyttöastioissa jne. Ja lippua oli tietenkin tarjolla kaikissa mahdollisissa kokoluokissa tankoon nostettavasta aina pienenpieneen pöytämalliin. Myös juuri kansallispäivään sopivia ja/tai kuuluvia ruokaohjeita oli tarjolla lehdissä. Eniten ehdoteltiin lohta erilaisilla lisukkeilla ja toisaalta nakkeja ja perunasalaattia! Jälkiruuaksi kehotettiin leipomaan mitä herkullisemman oloisia täytekakkuja.

Jyrin työkavereilta olimme kuulleet, että 17.5. Norjassa on tapana pukeutua kansallispukuun ja että päivään kuuluu kuninkaallisten esiintyminen ja erityisesti lapsille on paljon kaikenlaista ohjelmaa. Havaitsimme itse jo etukäteen, että täällä kansallispäivä on erittäin tärkeä, mutta luonteeltaan riehakas ja iloinen juhla.

Ajellessamme eilen kohti Glomfjordia Ruotsin radiokanavilla muistuteltiin Norjan kansallispäivästä ja soitettiin norjalaista musiikkia, erityisesti soi Lars Vaularin Rett opp og ned (joka on roikkunut Norjan myynti- ja radion soittolistoilla jo jonkin aikaa, ja joka on edelleen tiheässä radiosoitossa).

Kun valtioraja oli ylitetty ja siirryimme kuuntelemaan norjalaisia radiokanavia ja katselemaan norjalaista maisemaa, kansallispäivän juhlinnalta ei voinut välttyä. Likipitäen kaikissa taloissa liehui ainakin yksi Norjan lippu, suurimmassa osassa lippuja oli kuitenkin useita: yksi tangossa, 1-2 terassilla ja 1-2 auton ikkunoihin kiinnitettynä. Meitä vastaan ajoi autoja, joissa liput liehuivat ja näimme runsaasti kansallispukuihin pukeutuneita ihmisiä. Kansallispuvun sijaan jotkut olivat valinneet muunlaiset juhlavaatteet. Kaikilla näkemillämme henkilöillä oli kuitenkin selkeästi ns. ykköset päällä.

Eniten kuuntelemamme radiokanava on NRK P3 ja sitä kuuntelimme eilenkin. Nähtyäni juhlivia kansallispukuisia ihmisiä aloin jo ääneen epäillä Jyrille, ettei radiossakaan soiteta kuin norjalaista musiikkia. Kuin vastauksena ohjelmassa kerrottiin hieman pahoitellen, että kansallispäivästä huolimatta kanavalla soitetaan myös muuta kuin norjalaista musiikkia!

Välillä päästiin seuraamaan kansallispäivän juhlatunnelma -reportaasia Oslosta. Reportaasissa varoiteltiin, että tiistaina ihmiset tulevat olemaan työpaikalla puolitehoisia, koska kansallispäivän viettoon kuuluu kuohujuoman kippaaminen. Ilman ennakkovaroitusta kanavalla soitettiin äkkiä Norjan kansallislaulu. Koska musiikkitarjonta muutoin on hieman erityyppistä, arvelimme vanhan Monty Python -sketsin tapaan, että myös kuningas oli siirtynyt kuuntelemaan P3-kanavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti