perjantai 23. maaliskuuta 2012

Melöyn/Glomfjordin vastaisku

REC:n tehtaan lopettaminen Glomfjordissa on tietysti ollut paikallinen ykkösuutinen edelleen. Eilen mm. Avisa Nordland uutisoi, että Melöyn kunnanjohto vaati REC:iltä tehtaan perustamisen aikaan kunnalta saatuja tukia takaisinmaksuun. Kunta on uutisten mukaan tukenut tehdasta aloitusvaiheessa useilla kymmenillä miljoonilla NOKeilla. REC ilmaisi heti Melöyn vaatimukseen kielteisen kantansa.

Tänään NRK Nordland uutisoi myös, että Melöyn työpaikoista saattaa (viimeisimmän tehtaan lopettamisen myötä) olla kadonnut alle vuodessa 30 %. Kuntaa uhkaavat samanaikaisesti monet ongelmat: verotulojen menetys, sosiaalikulujen kasvaminen, asuntojen hinnan lasku - ja jos teollisuuspuistoon ei saada pikapuoliin uutta toimijaa, myös osaavan ja ammattitaitoisen työvoiman siirtyminen työpaikkojen perässä muualle.

Melöyn kunta toi tänään uudella tavalla tilanteen esiin ja lähti hakemaan ratkaisua: Useiden medioiden mukaan (esim. NRK) Dagens Näringsliv -lehdessä julkaistiin koko sivun mainos, jossa kunta myy teollisuuskiinteistöä Glomfjordin teollisuuspuistosta yhden NOK (1 NOK) hintaan. Ilmoitus on norjaksi - ja kiinaksi. Tarjolla on 20 000 neliötä teollisuustilaa.

Kunnanjohtajan mukaan kyse on paitsi konkreettisesta markkinointitoimesta, myös kunnan mielenilmauksesta. Glomfjordin tilanteesta on nyt tullut uudestaan myös valtakunnallisella tasolla poliittinen kiista. Tähän liittyen on esitetty vaatimuksia Stortingetissa esim. elinkeinoministerin vierailusta Glomfjordiin.

Pienen pohjoisen kunnan tämäntyyppinen ahdinko katoaa kuitenkin nopeasti medioiden etusivuilta verkossa, printtiversioon se ei edes välttämättä ole noussut. Niinpä tälläkin viikolla valtakunnallisia uutisia (printissä, verkossa ja tv:ssa) on hallinnut esim. (ymmärrettävistä syistä) Hercules-turma, kuninkaallinen vierailu ja paikallisen verohallinnon verkkopalvelun vakavat ongelmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti