keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Juhannus Norjassa

Tänään vietetään Norjassa juhannusaattoa ja ensimmäisen kerran muuttomme jälkeen tunnen juhlapyhään liittyen haikeutta ja ikävää. Juhannuksenviettomme on muutaman viime vuoden ajan noudattanut tiettyjä traditioita ja tärkeimpänä kaikesta sisältänyt yhdessäoloa hyvien ystävien kanssa. Nyt juhannuksesta tulee tyystin toisenlainen. En tiedä vielä, pahentaako vai parantaako tunnelmaa se, että norjalainen juhannuksenvietto poikkeaa suuresti suomalaisesta, ajankohtaa myöten.

Norjan valtio ylläpitää verkossa erikielisiä maata ja sen kulttuuria esitteleviä sivustoja. Englanninkielisellä sivustolla otsikkoon on tiivistetty paikallisesta juhannuksesta olennainen: "St. Hans: Eat your porridge and light your fire"

Norjassa juhannus on siis nimeltään Sankthans (kutsutaan myös nimellä Jonsok) ja juhannusaatto Sankthansaften. Nimi juontaa juurensa Johannes Kastajasta. Juhannusaattoa ei ole kiinnitetty perjantaille vaan se on aina 23.6. Juhannukseen ei myöskään liity vapaapäivää kuten Suomessa.

Juhannustarjoiluun liittyvät grilliruuat, (norjalaiset) mansikat ja römmegröt. Viimeksimainittu on maidosta, hapankermasta ja vehnäjauhoista tehty puuro, joka tarjoillaan sokerin ja kanelin sekä rusinoiden kera. Tällainen puuro on perinteinen juhlaruoka ja erityisesti kesäruoka. Römmegrötin ohjeita on tarjolla joka puolella, ympäri vuoden.

Juhannukseen Norjassa ja Suomessa liittyy myös joitain yhteisiä piirteitä: mm. erilaisia uskomuksia (juhannusyötä pidetään erityisenä) ja täälläkin poltetaan aattona kokkoja. Lähin "virallinen" kokko poltetaan tänä iltana Bodössä.

Juhannussää Glomfjordissa on tällä hetkellä aurinkoinen, joskin aamulla vielä vihmoi vettä. Meidän alueemme (Nordland) poikkeuksellisen surkea kesäsää on noussut tällä viikolla valtakunnalliseksi aiheeksi tv-uutisissa ja sanomalehdissä. Nyt on ilmeisesti luvassa muutamaksi päiväksi hieman kauniimpaa kunnes ensi viikolla tulee taas matalapaine lepäilemään meidän yllemme.

7 kommenttia:

 1. Hauska juttu! Mieheni soitti juuri paluumatkaltaan Glomfjordista Bodöhon. Hän on työmatkalla ja palaa huomenna lentäen Suomeen. Hän pyysi katsomaan netistä mitä Norjassa tänään oikein tapahtuu kun ihmiset kerääntyvät vuonojen rannoille ja polttavat kokontapaisia kasoja. Vaikea oli löytää tietoja Norjan juhlapyhistä, onneksi löytyi tämä ja vielä samoilta kulmilta, samalle päivälle. Jotakin juhannukseen liittyvää epäiltiinkin, kiitokset tiedosta :)

  VastaaPoista
 2. Hei Kristiina ja Jyri,

  Mukavaa norjalaista juhannusta!

  t. Saija

  VastaaPoista
 3. Kiitokset kiittelyistä - mukava olla avuksi! :)

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti pääsitte sentään vähän fiilistelemään keskikesän juhlan tunnelmissa. Ikäihmisenä minun olisi ollut varmaan helpompi päästä sikäläiseen menoon; nimittäin norjalaiset ovat sentään älynneet säilyttää juhannuksensa OIKEALLA paikalla 24.6. Johannes Kastajan päivänä. Meillä täällä Suomessa juhannus siirtyi, kiitos työmarkkinajärjestöjen ja luteriaanisen työhikipinkoilun, VÄÄRÄLLE paikalle niin että meikäläinenkin muistaa vielä jotakin OIKEISTA juhannuksista täällä.

  Kesäkelit käyttäytyy täällä kuitenkin joustavasti "uusissakin" allakoissa ja perinteiseen malliin juhannusaattona 25.6. täällä siis saatiin tuulta ja vettä.

  terkuin
  Hansu

  VastaaPoista
 5. Olimme suomalaisena juhannusaattona Oslossa. Heti aamulla juhannustunnelmaa loi Ruotsin aamu-tv:n juhannusohjelma. Illalla fiilistelimme aurinkoisen lämpimässä kelissä - pari sadekuuroakin tosin tuli ikäänkuin muistutuksena monista sateisista, aidoista suomalaisjuhannuksista ;) Tunnelmaa pitivät yllä myös Suomesta tulleet tekstarit - kollektiiviset kiitokset niistä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä :)
  Muistelinkin, että Norjassa Juhannus poikkeaa suomalaisesta Juhannuksesta. Tuo vapaapäiväjuttu oli erityisesti hyvä tietää, sillä olemme lähdössä kesällä Norjaan, ja pohdiskelin juuri, lähettäisinkö viestiä sinne päin, kulkeeko lautat yhtä lailla myös Juhannuksen aikaan. Mutta tuossapa se vastaus nyt tulikin :-)

  VastaaPoista