maanantai 21. kesäkuuta 2010

Haasteellista puutarhanhoitoa

Tänä kesänä ei taida meidän pihamme saada Glomfjordin kaunein puutarha 2010 -palkintoa, jos sellaista ylipäätään jaetaan. Selityksiä löytyy kyllä tarpeeksi, ellei liikaakin: sää, vuodenaikojen erilainen kesto Suomeen verrattuna, entuudestaan tuntematon piha...

Ensinnäkin meillä ei ollut aavistustakaan, millaisia kasveja edelliset asukkaat olivat pihaan istuttaneet. Piti siis odotella lumien sulamista. Pikkuhiljaa alkoivat etupihan kukkapenkin istutukset tulla esiin ja hetken aikaa pihan näyttikin oikein edustavalta. Sitten alkoivat sateiset ja tuuliset päivät, joita on nyt jatkunut monta viikkoa. Kuten jo aiemmin mainitsin, hentovartiset kukat ovat taipuneet ja tuuli on riipinyt terälehdet irti osin tai kokonaan. Vain rikkaruohot kukoistavat säästä riippumatta. Kukkapenkki näyttää nyt enimmäkseen surulliselta, mutta tarvitaan vain muutama sateeton päivä, jotta kukkapenkki saadaan taas kuntoon. Sääennusteen mukaan ainakaan seuraavan viikon aikana ei tule olemaan yhtään sateetonta päivää. Paikallisten mukaan heinäkuussa voisi olla kesäisempää.

Nurmikkomme on kasvanut vauhdilla, hieman liikaakin. Nurmikko olisi kaivannut jonkinlaista kevätkäsittelyä mm. sammaleen vuoksi. Harmi vain, että siirtyminen takatalvesta täyteen kevääseen ja muutaman päivän mittaisesta keväästä kesään tapahtuivat meidän poissaollessamme - ei ollut mahdollisuuksia järjestää haravointitalkoita tai tehdä pihan perusparannustöitä ajallaan!

Olen alkanut miettiä sopivia selityksiä, jos pihamme rupeaa herättämään kysymyksiä. Voisin sanoa, että tähtäämme romantiikan tyyliseen puutarhaan ja pylväät ovat vasta matkalla tänne. Tai että tavoitteenamme on luonnonmukainen piha: antaa kaikkien kukkien kukkia. Ja aina voin kääntää keskustelun siihen, miten hyvin linnut viihtyvät pihapiirissämme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti