tiistai 6. huhtikuuta 2010

Norjalaisia pääsiäisperinteitä

Viime viikkoina kertyneen kokemuksen pohjalta voin kertoa, että norjalaisten ja suomalaisten pääsiäisperinteissä on eroja.

Pääsiäiseen liittyvät vahvasti ruokatraditiot. Täälläkin syödään lammasta eri muodoissa ja tietysti pääsiäismunia. Pasha ja mämmi ovat täällä ymmärrettävästi tuntemattomia. Mutta eroja oli tutuissakin ruuissa: minttuhyytelöä tai tuoretta minttua ei ollut saatavilla Glomfjordista tai Bodöstä lammasruokiin. Paikalliset pääsiäismunat olivat vaahtotäytteisiä ja niiden mukana tuli lusikka syömisvälineeksi! Pääsiäiseen liittyvät täällä myös monenlaiset marsipaanitäytteiset makeiset, joille rakennettiin esim. lähimmässä ruokakaupassamme erillinen tiski.

Påskeferie: Kiirastorstai on täällä yleisesti vapaapäivä ja muutoinkin pääsiäisen vietto tuntuu alkavan Suomea aiemmin. Pääsiäinen on äärimmäisen suosittua loma-aikaa, joten liikenneruuhkat (ja niistä tiedottaminen) alkoivat jo edeltävänä viikonloppuna.

Påskefjellet: Suurimmat ihmismassat suuntaavat pääsiäisenä hiihtokeskuksiin tuntureille. Valtakunnalliset tv-kanavat lähettivät pääsiäisenä suoraa lähetystä tuntureilta tuntikaupalla. Viikkoja aiemmin sanomalehdissä alkoi jo olla hiihtokeskuksien sääennusteita sekä ohjeita ja opastuksia tunturiin menijöille. Pitkänperjantain ja ensimmäisen pääsiäispäivän välillä olikin tuntikausien autojonot suosituimpiin laskettelukeskuksiin johtavilla teillä. Myös Glomfjordin hiihtokeskus houkutteli niin paljon ihmisiä, että osa kaduista oli muuttunut pelkiksi parkkipaikoiksi.

Påskekrim: Toinen vahva pääsiäisilmiö Norjassa on påskekrim. Joskus maaliskuun alkupuolella alkoi sanomalehdissä ja tv:ssa olla mainoksia, joissa otsikkona oli påskekrim. Jännityskirjallisuutta ja saman genren elokuvia oli alennuksessa, uusia dekkarikäännöksiä norjaksi ilmestyi runsaasti jne. Pääsiäiseen liittyy täällä siis vahvasti jännitys eri muodoissa, viikon ajan jokaikinen norjalainen tv-kanava esitti muhkeat määrät amerikkalaisia, englantilaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia rikos- ja jännityssarjoja ja -elokuvia. Sanomalehtien tv-ohjelmasivuille oli koottu erikseen yhteen ja esitelty påskekrim-tarjonta jo hyvissä ajoin.

Muista pääsiäisperinteiden eroista voisin vielä mainita, että täällä ei käydä virpomassa, eikä poltella pääsiäiskokkoja, kuten ainakin joissain osissa Suomea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti