torstai 8. huhtikuuta 2010

Norjalainen saunamme

Sauna on ainakin pohjoisnorjalaisissa asunnoissa harvinainen poikkeus, rakennuttajan oikku. Paikallisilla on kyllä käsitys suomalaisten intohimoisesta suhteesta saunomiseen. Meiltä on täällä esim. kysytty, onko totta, että Suomessa myös yksittäisiin kerrostaloasuntoihin rakennetaan saunoja.

Yleisesti kylällä tuntuu olevan tiedossa, että nykyisessä asunnossamme täällä on sauna. Koska olemme niitä intohimoisesti saunovia suomalaisia, harvinaisen, saunallisen talon osuminen juuri meille on ollut varmasti melkoisen ilahduttava onnenpotku. Olemme yrittäneet varovaisesti kertoa, että täkäläinen sauna on hieman (hmm... jokin kohtelias kiertoilmaisu) erilainen kuin suomalaiset.

Kun ensimmäisen kerran näimme tämän täkäläisen saunan, sitä oli vaikea katsella vakavissaan. Sauna ilmeisesti on joko rakennettu ilman mitään mallia tai sitten se vain vastaa täydellisesti norjalaista käsitystä saunasta. Epäilimme alkuunsa, että saunan saisi lämpenemään noin neljäänkymmeneen asteeseen ja se vastaisi lähinnä jotain hikoiluhuonetta. Tämä luulo osoittautui vääräksi: saunassa saa ihan kunnon löylyt.

Saunassa on kiuas ja siihen yhtäläisyydet suomalaisversioiden kanssa loppuvat. Kiukaan yläpuolelle on asennettu vesihana, josta ehkäpä on ollut alunperin tarkoitus laskea vettä suoraan kiukaalle. Vesihana tosin tietystikin on tulikuuma, kun sauna on lämmin.

Lauteet ovat yhdessä kerroksessa ja ne kiertävät saunan kahdella seinällä. Tämäkään ei suoranaisesti saunomista haittaa. Saunan saa kuitenkin oikeasti kuumaksi ja siellä voi istua jossain! Meille on sitäpaitsi joka tapauksessa luvassa uudet lauteet (nykyiset lienevät alkuperäiset, yli kahdenkymmenen vuoden takaa). Tosin meitä edeltäneet asukkaat olivat saunoneet tasan kerran, ja tuskin muutkaan aiemmat asukkaat ovat sen enempää saunaa ja lauteita kuluttaneet.

Omituisin ilmiö on ehdottomasti saunan kylmä lattia. Saunaan pitää mennä mahdollisimman nopeasti sisälle, jotta saa jalkansa nostettua lämpimälle lauteelle. Suihkuun siirtyminenkin pitää toteuttaa niin, että tarvitsee mahdollisimman vähän askeleita saunan lattialla. Edelliset asukkaat mainitsivat kylmästä lattiasta kertoessaan ainokaisesta saunomiskokemuksestaan: emme voi sanoa, ettei meitä varoitettu!

1 kommentti: