perjantai 23. huhtikuuta 2010

Havaintoja ruuasta

Ruokakauppojen valikoima on aika erikoinen. Esimerkiksi palsternakkaa tai punajuuria ei ole saatavissa, sen sijaan vihannestiskissä on persiljanjuurta, vihreää parsaa (ilmeisesti ympäri vuoden), bataatteja jne. Tattarijauhoja ja risottoriisiä olemme turhaan etsineet, niitä ei ole myynnissä täällä tai edes Bodössä! Maustevalikoima on niukahko, mutta useita erimerkkisiä kookosmaitoja ja intialaisen ruuan valmistukseen liittyviä tuotteita on myynnissä. Perinteisesti ulkosuomalaiset kaipailevat (ainakin urbaanin legendan mukaan) ruisleipää ja salmiakkia. Salmiakkia täällä on kyllä myynnissä, muttei ruisleipää. Rahkaa tai viiliä on myöskin turha kaupoista hakea.

Erikoisruokavaliot Laktoosittomia/vähälaktoosisia jugurtteja ei tuntunut ensin löytyvän lainkaan, mutta pienen tiedonhaun jälkeen kävi ilmi, että niitä pitää osata etsiä lasten tuotteista. Laktoositonta maitoa ja ruuanvalmistuskermaa yms. on myynnissä yleisesti ja näiden tuotteiden hyllyt on selkeästi merkitty. Gluteenittomia tuotteita (leipää, jauhoja, vohvelitaikinaa!) on lähikaupassammekin ihan hyvä valikoima.

Vohveli on täällä ihan ehdottoman keskeinen ruokalaji. Paikallinen kodinkoneliike on pieni, mutta sielläkin on myynnissä useita erilaisia ja erimerkkisiä vohvelirautoja. Ruokakaupasta löytyy puolivalmiita vohvelitaikinoita ja -jauhoseoksia jos jonkinlaisia. Jokaikisessä tapahtumassa on vohvelimyyntiä, enkä ole vielä nähnyt norjalaiskahvilaa, jossa ei olisi vohveleita listalla.

Kalat ja liha Grillikauden alkamisen takia lihavalikoima kaupoissa on monipuolistunut. Tähän mennessä meitä on hämmentänyt tapa myydä valmiiksi kypsennettyjä lihatuotteita esim. vakuumipakkauksissa. Vastaavat tuotteet kun Suomessa myydään kypsentämättöminä. Jyri on viime aikoina selvitellyt paikallisilta kyselemällä parhaita kalastelupaikkoja. Kohtapuoliin pääsemme siis toivottavasti kokeilemaan kalareseptejä - Norjaan muuttomme jälkeen kalan osuus ravinnossamme on ollut aika pientä.

1 kommentti:

  1. Moi Kristiina,

    Kiitos mielenkiintoisista Norja-katsauksista. Tapaamisiin wappuaattona Helsingissä :)

    t. Saija

    VastaaPoista