sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Vappu Norjassa

Tänä vuonna olin elämäni ensimmäistä kertaa Suomen ulkopuolella vappuna. Norjalaiset pääsiäistraditiot olivat tänä vuonna jo tutunoloisia, mutta vappuun liittyvistä tavoista ja perinteistä ei tietoa vielä ollut kertynyt.

Melöyssä ei missään ollut ennen vappua myynnissä mitään vappuherkkuja kuten simaa, tippaleipiä tms. tai tutunoloisia koristeita: ilmapalloja, viuhkoja, serpentiiniä, naamareita jne. Olimme eilen käymässä Bodössä, eikä sielläkään ollut mitään edes kaukaisesti vappuun viittavaa meininkiä. Kansallispäivän koristeita oli jo sen sijaan myynnissä joka puolella. Vappuaaton tv-ohjelmisto oli ihan tavallisen lauantain kaltainen, eikä uutisissakaan näkynyt mitään merkkejä siitä, että vappuaattoa olisi juhlittu edes isommissa norjalaiskaupungeissa.

Vappupäivän erotti tavallisesta sunnuntaista liputus. Mitään piknik-meininkiä tai muita vappupäivään totutusti kuuluvia piirteitä ei ollut. Iltauutisissa näytettiin Oslon vappumarssilta kuvaa, mutta uutinen siitä ei yltänyt NRK:n etusivulle verkossa. Tänään ymmärsin, miksi eräs paikallinen, Helsingissä aiempana vappuna vieraillut henkilö, oli näkemästään hämmentynyt ja kommentoi: "Ylioppilaslakkipäisiä ihmisiä tuhatmäärin!" "Piknik-porukoita Kaivopuisto ihan täynnä!" "Joka puolella keskustan katuja juotiin alkoholia, mutta yhtään tappelua ei näkynyt missään!" "Ikinä en ole nähnyt vappumarssilla niin paljon väkeä!" Viimeinen kommentti on ihan ymmärrettävä, sillä ainakaan täällä Melöyssä ei ylipäätään järjestetty lainkaan vappumarssia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti