lauantai 19. maaliskuuta 2011

Katso luontoa ja huomaa...

Jyri on kahtena peräkkäisenä lauantaina käynyt kalastamassa ja olen ollut mukana molempina kertoina. Viime lauantaina pääsin istuskelemaan rantakalliolla ja nautiskelemaan uskomattoman lämpimästä auringonpaisteesta. Tänään oli kylmempää, tuulista ja taivaalta tuli alas räntää, lunta ja jopa rakeita. Kalliolla istuskelun sijaan kävelin pitkin rantaa.

Jokin aika sitten Melöyn paikallislehti oli tehnyt jutun siitä, miten Jyrinkin suosimalla kalastuspaikalla kukoistaa roskaamiskulttuuri. Esimerkkinä oli erään Melöyn asukkaan tekemä havainto siitä, että kaapelityömaalle oli jätetty työn tekemisen jälkeen kasa kaapeleita ja muita työhön liittyneitä osia. Niitä ei oltu vaivauduttu viemään mukana pois, eikä edes heittämään paikalla olevaan roskikseen. Sen sijaan ne oli jätetty sinne tänne, roskiksen lähettyville. Olen itsekin kirjoittanut tästä jäteasiasta blogissani aiemmin, silloin kyse oli tunturista.

Kävellessäni tänään rantaa pitkin, näky oli surullinen: lumen alta oli alkanut paljastua laaja jätevalikoima. Rannalla oli kertakäyttögrillien jäännöksiä, iso määrä erilaisia ruokapakkauksia, juomapulloja ja -tölkkejä jne. jne. Muovia oli monessa eri muodossa. Vaikka osa rannalla lojuneista jätteistä olikin ehkä meren mukanaan tuomia, tuskin kaikki. Paikalliset puhuvat mielellään upeista maisemista ja luonnon antamista mahdollisuuksista mm. liikunnan ja kalastamisen harrastamiseen. Ainakaan osa luonnossa kulkijoista ei tunnu ymmärtävän, minkä vuoksi tämän ja monen muun kalastuspaikan parkkipaikalle on laitettu iso jäteastia.

Melöy Avisan juttu roskaamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti