torstai 10. maaliskuuta 2011

Äänestämään!(?)

Tällä kertaa oli pakko laittaa huutomerkki- ja kysymysmerkki otsikkoon. Niin kauan kuin minulla on ollut äänioikeus, olen aina käynyt äänestämässä. Aloin jo tammikuun puolella etsiä tietoa siitä, milloin ja missä pääsee äänioikeuttaan Norjassa asuvana ulkosuomalaisena käyttämään. Meillähän on käytännössä kolme mahdollisuutta: äänestämme ennakkoon Suomessa tai Norjassa tai varsinaisena vaalipäivänä Suomessa. Arvelimme Jyrin kanssa, että äänestäminen voisi olla mahdollista Bodössä sijaitsevassa Suomen kunniakonsulaatissa. Se olisi helpoin vaihtoehto tässä tilanteessa.

Viime viikolla etsin (ja löysinkin) verkosta listan eduskuntavaalien ulkomailla sijaitsevista ennakkoäänestyspaikoista. Norjassa paikkoja on yhteensä 10 kpl. Vain Oslossa ennakkoäänestys on mahdollista koko ennakkoäänestyksen ajan (6.-9.4.2011), muissa paikoissa yhtensä ainoana päivänä. Bodö ei ollut listalla. Lähetystön sivuillakaan ei ollut lainkaan Bodön kunniakonsulaatin tietoja. Pienen lisäetsinnän jälkeen löysin asiaan selityksen Avisa Nordlandin 21.2.2011 julkaisemasta uutisesta, jossa kiitettiin tähänastista kunniakonsulia ja kerrottiin, ettei seuraaja ole selvillä.

Jyri ehdotti, että katsoisimme sopivan ajomatkan päässä sijaitsevan ennakkoäänestyspaikan. Voisimme ajella sinne ja harrastaa äänestämisen ohella turismia. Valitettavasti lähimpäänkin äänestypaikkaan on matkaa yli 650 km yhteen suuntaan! Käytännössä Jyrin olisi pitänyt ottaa edellinen päivä vapaaksi matkustamiseen.

Nyt näyttää todennäköisimmältä vaihtoehdolta ennakkoäänestäminen Oslossa. Ensimmäistä kertaa kertyy äänestypaikkaan matkaa hieman yli 1 000 km suuntaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti