keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Kylmää ja lumista

Viime päivät eräs norjalaismedian suosituimmista juttuaiheista on ollut sää ja tarkemmin ottaen kylmyys. Juuri päättynyt marraskuu oli suurimmassa osassa maata kylmin pitkään aikaan. Joissain osissa näin kylmää on ollut tilastojen mukaan viimeksi 1800-luvulla! Poikkeukselliseksi sään tekee se, että koko Norja on kärvistellyt normaalia kylmemmässä kelissä. Mediassa on annettu ohjeita aikuisten ja lasten oikeisiin pakkasvarusteisiin ja jopa lemmikkieläinten suojaamiseen.

Pohjois-Norjassa kokonaisuutena on ollut yli kolme astetta normaalia kylmempää nyt marraskuussa. Glomfjordissa lämpötila on pyörinyt parin pakkasasteen tienoilla viime viikon muutamaa kylmempää päivää lukuunottamatta. Glomfjordissa onkin ollut tilastojen valossa likipitäen tavanomainen lämpötila kuukauden tarkastelujaksolla.

Lunta Glomfjordisssa sen sijaan on kuulemma poikkeuksellisen paljon. Viimeksi eilen oli paikallisten kanssa puhetta säästä. Taas kerran sain kuulla, että nyt ei oikeasti pitäisi olla tällaista määrää lunta, ja että oikeastaan pitäisi sataa vettä. Bodössä onkin koko viikon ajan ollut lämpöasteita ja vesi- tai räntäsadetta.

Lunta on varmuuden vuoksi satanut lisää koko eilisen päivän ajan ja sade jatkuu taas yöllisen tauon jälkeen. Piha-aidastamme on näkyvistä enää aivan ylin osa. Eilen hakiessani postia jouduin kahlaaamaan puolisääreen yltävässä lumessa. Ja sen jälkeen lunta on siis satanut melkoisella tahdilla kymmenisen tuntia lisää. Sääennusteen mukaan seuraava lumisateeton päivä Glomfjordissa on ensi viikon maanantai. Toivottavasti ennuste on väärässä. Toisaalta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin: luminen maisema lievittää ja pehmentää edes hieman kaamospimeyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti