tiistai 21. joulukuuta 2010

Joulumarkkinoilla

Puolitoista viikkoa sitten Oslon reissulla tutustuimme joulumarkkinoihin. Ensimmäisestä adventista alkaen joulumarkkinoita on pääkaupungissa tarjolla paljon ja erityyppisiä ja niitä mainostetaan innokkaasti valtakunnallisissa sanomalehdissä.

Jos median juttuaiheiden perusteella tekee päätelmiä, joulumarkkinat ovat iso asia: Muiden maiden joulumarkkinoista kirjoitettiin täällä paljon mediassa marraskuun lopusta alkaen. Joulumarkkinoita arvosteltiin ja annettiin suosituksia mm. Keski-Euroopan ja lähimaiden osalta siitä, minne kannattaisi suunnata. Vain yhdessä lähimaita koskevassa artikkelissa näimme Helsingin mukana - muutoin lähinnä keskityttiin Ruotsin ja Tanskan sekä Tallinnan joulumarkkinatarjontaan.

Oslossa Raatihuoneen edustan joulumarkkinat olivat ihan perinteiset: alueella oli pieniä kojuja ja joulumusiikki soi tauotta. Joulupukkikin oli paikalla. Keskenään identtisiltä näyttävien punaisten kojujen lisäksi oli isoja valkoisia telttoja, joissa myyjät ja ostajat saivat olla mukavasti suojassa viimalta. Myynnissä oli kaikkea joulukoristeista, leluista ja käsityöläisten tuotteista ruokaan ja juomaan asti. Ns. krääsä tuntui ainakin äkkiseltään puuttuvan myyntituotteista.

Ruuasta on tietenkin pakko sanoa jotain: myynnissä oli erilaisia tuotteita (ja paino nimenomaan sanalla "erilaisia"!): mm. savustettua valasta. Mainoksien mukaan hyvin edustettuna oli myös rakfisk (paikallinen surströmming) ja lipeäkala. Tyydyimme hankkimaan mainioita paahdettuja manteleita ja nauttimaan glögit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti