sunnuntai 1. elokuuta 2010

Norjalaisia sanomalehtiä

Norjassa ilmestyy kolme isoa, valtakunnallista päivälehteä: VG, Aftenposten ja Dagbladet. Kaikki em. lehdet ovat tabloidikokoisia ja oslolaisia, mutta ne ovatkin suunnilleen ainoat yhtäläisyydet lehtien välillä. Vanhin lehdistä on Aftenposten. Levikiltään Norjan suurin sanomalehti on VG .

VG (oikeastaan Verdens gang) on ikäänkuin iltapäivälehden ja tavallisen sanomalehden risteytys: suuria shokkiotsikoita vaikkapa tosi-tv -tähdistä ja toisaalta politiikkaa taustoittavia artikkeleita ja kuvareportaaseja (varsinkin viikonlopun liitteessä). VG:n mukana tulee päivittäin erillinen urheiluliite ja viikonloppuisin viikonloppuliite. Lehdessä julkaistaan viikottain mm. levy-, peli- ja elokuva-arvostelut sekä esittelyjä taidenäyttelyistä.

Aftenposten eroaa VG:sta monin tavoin. Aftenpostenissa julkaistaan esim. ilmoituksia vihityistä, syntyneistä, kuolinilmoituksia ja muistokirjoituksia, työpaikkailmoituksia jne. Lehdessä on laaja kulttuuriosasto.

Dagbladet on kolmas isoista päivälehdistä. Aihevalikoimaltaan (joskaan ei tyyliltään) lehti on lähempänä Aftenpostenia kuin VG:a. Dagbladetin mukana tulee perjantaisin nuorille suunnattu liite sekä sunnuntailiite.

Asuinpaikkamme sijainnin vuoksi sanomalehdet tulevat vasta muun postin mukana iltapäivällä, joten perinteisen sanomalehden tilaamisen sijaan olemme koko ajan vain ostaneet irtonumeroita ja lukeneet verkkoversioita. Lehden ostaminen täytyy muuten osata ajoittaa oikein: joitain kertoja olemme jääneet ilman sanomalehteä liian aikaisen/myöhäisen kauppareissun vuoksi - varsinkin viikonloppuisin lehden hankkiminen Glomfjordista on taitolaji!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti