keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Norjalainen kalakeitto

Olen kerännyt tietoa norjalaisesta kalakeitosta täkäläisistä verkkolähteistä ja kyselin asiasta myös viimekertaisilta päivällisvierailtamme. Reseptejä tuntuu olevan yhtä monta kuin lähteitäkin, mutta jotain yhteisiä piirteitä niissä on.

Eräät ainesosat mainitaan kaikissa kalakeittoresepteissä: kala, porkkanat, sipulit, purjo, ruohosipuli, kerma ja smetana. Päivällisvieraidemme mukaan tärkeintä on, että keitossa on sekä kermaa että smetanaa kalan lisäksi. Juuri kerman ja smetanan yhdistelmä liemessä tekee kuulemma keitosta todella herkullista.

Joidenkin ohjeiden mukaan keittoon tulee vain yhtä kalalaatua, eikä lainkaan äyriäisiä. Toisten mukaan päinvastoin. Perunoita ei keittoon minkään näkemäni ohjeen mukaan tule. Porkkanoiden, sipulin ja purjon lisäksi jotkut ohjeet mainitsevat myös persiljajuuren ja/tai sellerin. Kerma on korvattu joissain ohjeissa maidolla.

Vielä en ole ehtinyt kokeilla käytännössä norjalaisen kalakeiton valmistusta yhdenkään reseptin mukaan. Kunhan Jyri ehtii taas kalastelemaan, saamme varmaankin tarpeeksi kalaa (tai kaloja) keiton raaka-aineiksi.

1 kommentti:

  1. Tällaistahan on melkeinpä pakko kokeilla! En olekaan koskaan laittanut smetanaa kalasoppaan. Mmm.. mahtaa olla herkkua, jos vaikka niitä äyriäisiä tunkisi mukaan... mmmmmmmmmmmmmmm

    VastaaPoista