keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Äänestysreissulla

Kaksi lähintä ennakkoäänestyspaikkaa Norjassa sijaitsivat kumpikin yli 600 km:n päässä Glomfjordista, eikä niissä voinut äänestää kuin yhtenä arkipäivänä. Lentämällä olisimme voineet ehkä onnistua yhden päivän puitteissa hoitaa matkat ja äänestämisen, mutta reissu olisi vienyt Jyriltä yhden lomapäivän.

Seurasin Suomen Oslon suurlähetystön Facebook-sivuilla ollutta keskustelua ennakkoäänestyspaikoista ja osallistuin siihen itsekin. Minua tietystikin kiinnosti tietää, miksi Nordlandissa ei Bodö voinut olla ennakkoäänestyspaikkana. Kahden tunnin ajomatka ennakkoäänestyspaikalle olisi vielä ollut ihan siedettävä näissä olosuhteissa. Suurlähetystö vastasi kysymykseeni kiitettävän nopeasti. Vastauksen mukaan Bodöhön olisi tulossa kunniakonsulaatti ja siten myös mahdollisesti ennakkoäänestyspaikka.

Tätä muutosta odotellessa teimme kuitenkin äänestysreissun Osloon viime viikonloppuna. Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen kaltaisesta jonotuksesta ei ollut tietoakaan. Yksi äänestäjä oli juuri lähtemässä, kun tulimme paikalle. Ketään muita äänestäjiä ei paikalle meidän aikanamme tullut. Äänestystä hoitaneiden henkilöiden mukaan lauantaina oli kuitenkin jo käynyt viitisenkymmentä äänestäjää paikalla. Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksessä minua hämmästyttivät kuulakärkikynät äänestyskopissa, erikoinen uurna ja lähetystövirkailijan kysymys siitä, tiedänkö, ketä aion äänestää. Kuulakärkikynät äänestyskopissa olivat taas paikallaan, mutta nyt puolestaan hämmensi se, että ennakkoäänestyskuori piti sulkea oikein liimalla.

2 kommenttia:

  1. Liima siksi, että joissakin kuorissa oleva vakioliima ei kuulemma aina pidä. Tästä syystä liimaaminen varmistaa kuoren kiinni pysymisen.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa loogiselta selitykseltä!

    VastaaPoista