sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Paikallisia uutisia

Kalastajien hukkuminen. Toissa viikon myrskyisässä säässä hukkui Melöyssä kaksi paikkakuntalaista kalastajaa ja myrsky haittasi myös pelastajien työtä. Uutinen nousi valtakunnalliseen mediaan asti ja Melöyn kunnanhallituksen kokouksessa vietettiin uhrien muistoksi hiljainen hetki. Sekä paikallisessa että valtakunnallisessa uutisoinnissa korostettiin sitä, ettei poliisi suostunut useista kyselyistä huolimatta paljastamaan medialle hukkuineiden nimiä heti uhrien tunnistamisen jälkeen. Onnettomuutta seuranneena päivänä jatkouutinen oli, että uhrien nimet oltiin annettu julkisuuteen. Kolmannen päivän uutinen tapahtuneesta käsitteli puolestaan sitä, että poliisi oli lopettanut hukkuneiden kalastajien veneen etsinnät. Veneen etsinnän lopettaminen herätti paikallisissa melkoista närkästystä.


*****


Päiväkotipaikkojen puute. Glomfjordin päiväkoti on täynnä, asiasta on uutisoitu useaan otteeseen vuoden kuluessa. Viime syksystä asti uutisoinnissa on nostettu esiin se, että päiväkotipaikkojen riittämättömyys Glomfjordissa vaikuttaa ihmisten mahdollisuuksiin aloittaa koulutuksissa tai työssä ja vaikeuttaa äitiyslomalta työhön palaamista. Päiväkotipaikat (tai niiden puuttuminen) vaikeuttaa uutisoinnin mukaan myös ylipäätään rekrytointia Glomfjordiin. Vapaita päiväkotipaikkoja on muualla Melöyssä, esim. Örnesissä, jonne on n. 20 km matkaa Glomfjordista. Matka voi kuulostaa lyhyeltä, mutta kyseessä on suhteellisen huonokuntoinen ja kapeahko tie, joten aikaa matkaan pitää varata. Joidenkin haastateltujen mukaan glomfjordilaisen lapsen päiväkotipaikka Örnesissä tarkoittaa aamuin illoin tunnin lisäystä matka-aikoihin.


*****


Ongelmia häirikköhirvistä. Bodössä on talven aikana kuljeskellut arvion mukaan 15 hirveä, jotka ihmisistä piittamatta hengaavat keskusta-alueella ja käyvät ruokailemassa ihmisten pihoissa. Hirvet ovat myös käyttäytyneet ihmisiä kohtaan uhkaavasti ja jopa hyökkäilleet. Bodön kaupunki on miettinyt taktiikkaa hirviongelman hoitamiseksi. Yksi mahdollisuus on antaa hirvien käyskennellä nykyiseen tapaan, toinen mahdollisuus on aloittaa aktiivinen kaupunkialueelle tulevien hirvien eliminointi ja kolmas mahdollisuus on lopettaa vain ne hirvet, jotka yrittävät käydä ihmisten kimppuun. Kaupunki on ilmeisesti kallistumassa viimeksimainitun vaihtoehdon kannalle.


Glomfjordissa ei myöskään olla nyt aktiivisesti kaatamassa keskustassa liikkuvia hirviä. Täällä ollaan jopa siedetty kuluneen talven aikana yhtä tai kahta häirikköhirveä, jotka päivystävät päiväkodin liepeillä. Oslossa sen sijaan ei hirvien suhteen olla suvaitsevia: hiihdon MM-kisojen aikana Oslon keskustaan eksynyt hirvi ammuttiin samantien virkavallan toimesta ja ruho kuljetettiin pois näyttävästi avolavalla. Toivottavasti kovin paikalla ei ollut kovin monta lasta, jotka olisivat nähneet iltaisin sympaattisen pehmohirven esiintymisiä tv:n MM-kisaohjelmissa!


Kuvasin itse asuntomme ikkunasta lähellä sijaitsevan Melöyn kulttuuritalon ja koulun pihapiiriin tulleet kolme hirveä viime viikolla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti