lauantai 5. helmikuuta 2011

Opiskelut jatkuvat

Opiskeluissani oli hieman pidempi tauko joulu-tammikuussa. Marraskuussa aloitin viestinnän aineopintojen suorittamisen ja niiden parissa nyt jatketaan tammikuun lopulta syksyyn asti. Jo viestinnän perusopintojen suorittamisessa hyödynnettiin runsaasti tietotekniikkaa ja verkkoa, mutta käytössä oli myös ihan perinteisiä luentokursseja ja kirjatenttejä. Kaikki kuuntelemani verkkoluennot olivat nauhoituksia, joissa pystyi kuuntelemaan edellispäivänä Helsingissä pidetyn luennon ja samalla seuraamaan power point -esitystä. Jos luentosalissa syntyi keskustelua, luennoitsija ensin toisti mikrofoniinsa salista tulleet kysymykset/kommentit etäopiskelijoille ja sen jälkeen vastaili. Etäopiskelijoiden osallistumismahdollisuus oli siis käytännössä olematonta.

Pari viikkoa sitten pääsin ensimmäistä kertaa osallistumaan suoralle verkkoluennolle. Verkkoluentoa seurataan ohjelmalla, joka mahdollistaa näytön jakamisen useaan osaan: yhtäaikaa ovat näkyvissä power point -diat, chat ja luennoitsija. Luennoitsijan kasvot näkyvät hieman postimerkkiä suuremmassa neliössä ja rajaus on sellainen, että kyseessä on todellakin puhuva pää.

Suora verkkoluento antaa opiskelijoille chatin kautta hyvän keinon esim. kommentoida tai esittää kysymyksiä luennoitsijalle. Myös ryhmätehtävien tekeminen on mahdollista. Ryhmätehtävien aikana näytöllä on neljä keskustelua-aluetta rinnakkain, lisäksi niiden aikanakin on mahdollisuus "yleiskeskusteluun" peruschatin kautta. Ryhmäkeskusteluihin osallistumisessa haasteena on keskustelualueiden kapeus, joka pidentää keskusteluja näytöllä.

Suorien verkkoluentojen seuraaminen tuntui aluksi haasteellisemmalta perinteiseen luentosaliopetukseen verrattuna: keskittymistä tuntui hajottavan luennoitsijan puheen ja luentomateriaalin sekä chatin yhtäaikainen seuraaminen. Kahdelle suoralle verkkoluennolle osallistumisen jälkeen chat opetuksen ylimääräisenä osiona ei enää tunnu lainkaan haasteelliselta.

Perinteisiä teknisiä hankaluuksia näihin molempiin verkkoluentoihin on kyllä liittynyt: välillä on luennoitsijan ääniyhteys kadonnut kokonaan, vaikka ruudulla näkyvästä kuvasta päätellen hän on kyllä jatkanut puhumista. Välillä taas kuvayhteys luennoitsijaan on hävinnyt, ja vain ääniyhteys jäänyt jne. Em. ongelmat ovat koskettaneet kerralla koko ryhmää. Toisaalta välillä vain osalla ryhmäläisistä on ollut teknisiä ongelmia. Itsekin koin hetkellisen hämmästyksen, kun viitisen minuuttia ennen luennon alkamista halusin kirjautua mukaan. Saamani viestin mukaan luento olikin jo käynnissä, eikä siihen voi kesken enää tulla osallistujaksi. Yrittäessäni kirjautumista uudelleen sain tiedon, että olen jo kirjautunut kertaalleen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti