sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Luonto lähellä

Talvi on ollut poikkeuksellisen kylmä ja runsasluminen Nordlandin alueella, ei pelkästään Glomfjordissa. Sääolot ovat olleet yksi syy monenlaisiin ihmisten ja eläinten kohtaamisiin Nordlandissa, ja niistä on uutisoitu mediassa valtakunnallisia tv-uutisia myöten.

Peuroja emme ole Glomfjordissa juuri nähneet. Muualla Nordlandissa niitä ilmeisesti on, siilä viime vuoden loppupuolella eräs naishenkilö havaitsi peuranvasan muuttaneen asumaan autokatokseen. Vasa oli liikuskellut aiemminkin pihanpiirissä, emonsa seurassa. Lähitiellä sattuneessa peurakolarissa kuoli ilmeisesti juuri tuo emopeura - ja vasa palasi pihaan, kun kylmä ja luminen sää sai sen hakeutumaan suojaan.

Hirvet ovat pelotelleet ihmisiä monin paikoin, Rognan-nimisessä paikassa vasan kanssa liikuskellut hirvinaaras pelotteli jalankulkijoita. Hirvi vasoineen hakeutui nimenomaan asutuksen liepeille, kyse ei siis ollut metsäpoluilla tapahtuneista hyökkäyksistä. Avisa Nordlandin julkaiseman jutun mukaan tällaisissa tapauksissa ei välttämättä kuitenkaan aina lopeteta häirikköhirveä.

Yksi häirikköhirvi ainakin kuitenkin lopetettiin Fauskessa tammikuussa. Hirvi oli liikuskellut koulun liepeillä ja hyökännyt kohti 6-vuotiasta koulumatkalla ollutta tyttöä. Tyttö sai hyökkäyksessä vammoja käteen ja päähän. Onneksi vammat jäivät kuitenkin ilmeisesti lieviksi. Hirvi saatiin lopetettu melko pian hyökkäyksen jälkeen. Nrk Nordland julkaisi asiasta uutisen.

Melöyssä, Reipå-nimisessä taajamassa (n. 25 km Glomfjordista), maatalon pihanpiiriin tuli kutsumattomana vieraana ahma pari viikkoa sitten. Reipåssa on viime vuosina tehty useita hyökkäyksiä lampaita kohtaan ja ahmaa pidettiin eräänä epäiltynä. Tämän Reipåssa liikuskelleen ahman kohtaloksi koitui liika rohkeus ja se lopetettiin.

Ahmat, hirvet ja peurat eivät ole ainoita villieläimiä Nordlandissa. Myös ilveksestä on tehty havaintoja. Ilveksen epäillään tappaneen yhden kotikissankin. Ilves-video löytyy Nrk Nordlandin sivuilta.

Tällä viikolla näin elämäni ensimmäisen kerran supikoiran luonnossa. Supikoira viiletti saalis suussa Oslossa, Gardermoenin lentokentän liepeillä. Norjassa luonto on todellakin joka paikassa lähellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti