keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Synkkiä aikoja jo ennen kaamosta

Kaamoksen alkuun on aikaa joitain päiviä, mutta toisenlainen synkeys on tänään laskeutunut Glomfjordin ja koko Melöyn päälle.

Tänä aamuna Glomfjord/Melöy oli NRK:n ja Avisa Nordlandin verkkosivustojen ykkösuutinen. Kyse oli tietenkin REC:n tilanteesta, josta tiedotettiin aamulla. REC lopettaa suurimman osan tuotannostaan Norjassa. Yhteensä REC irtisanoo 700 työntekijää. Glomfjordissa työt loppuvat usealta sadalta - arviot tuoreeltaan vaihtelivat n. 200 ja 330:n välillä. REC:n tilanne on tänään ollut esillä poliitikoiden puheissa myös Oslossa. Näkemyseroja on mm. REC:n päätösten syistä ja siitä, miten valtion pitäisi auttaa tuotannon lopettamisesta kärsiviä kuntia.

Kun ensimmäiset isot lomautusuutiset olivat tulleet, nousi aihe esille tietysti myös jutellessani paikallisten kanssa. Toistuva mielipide tuntui olevan se, että tällaiseen (työttömyysuhkaan teollisuudessa ja isoihin lomautuksiin) ei ole totuttu Glomfjordissa. Yhtä mieltä tunnuttiin olevan myös siitä, että työttömäksi jääville löytyy muualta Norjasta töitä. Samaa mielipidettä ovat toistelleet mediat ja poliitikotkin. Töitä ei kuitenkaan löydy Melöystä, ainakaan kaikille.

Kun REC aikanaan Melöyssä 1990-luvun lopussa aloitti tuotantonsa, kunta käytti NRK:n uutisen mukaan 100 miljoonaa kruunua käynnistyksen tukemiseen. REC:n lopettamisen myötä kunnan alueelta häviää 10 prosenttia työpaikoista. Kunnan verotulot tulevat varmasti laskemaan, eikä tyhjäksi jäävälle teollisuuskiinteistöllekään välttämättä löydy heti käyttäjiä. Vaikka asiat juuri nyt Melöyn kannalta vaikuttavat huonoilta, ollaan täällä pyritty ylläpitämään myös optimismia siitä, että vaikeassa tilanteessa syntyy usein innovaatioita ja sitä kautta uusia työpaikkoja.

Uutisia aiheesta 26.10.2011:
NRK: REC stenger fabrikker permanent
NRK: Melöy kan miste ti prosent av arbeidsplassene i kommunen
NRK: Skylder på regjeringen for REC-nedleggelse

Avisa Nordland: - En alvorlig situasjon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti