perjantai 21. lokakuuta 2011

Ajankohtaisia asioita

Sää. Syksy - talvi. Edellisviikon alussa 5 vrk:n sääennuste lupasi Glomfjordiin loppuviikolle lumisadetta. Viikon kuluessa lumisade muuttui sääkartoilla vesisateeksi. Viime viikon alussa 5 vrk:n sääennuste lupasi loppuviikolle lumisadetta. Loppuviikolla satoi vettä ja rakeita, ei lunta. Tämän viikon alussa 5 vrk:n sääennuste lupasi tänne eiliselle torstaille lumisadetta, mutta - arvaatte varmaankin, tuliko lunta. Uutta lunta on kyllä saatu jo tuntureille.

******
Melöyn haasteita. Melöyn johto kävi Oslossa tämän viikon maanantaina tapaamassa ministereitä, aiheena tietystikin suuri huoli satojen työpaikkojen häviämisestä Glomfjordista. Ministerit olivat mediassa olleiden tietojen suhtautuneet ymmärtäväisesti kunnan haasteisiin. Tilanne Glomfjordin teollisuuspuistossa on jo heijastunut ainakin asuntokauppaan: ensimmäistä kertaa tänne muuttomme jälkeen on Glomfjordissa samaan aikaan myynnissä useita asuntoja. Myös koko Melöyn alueella on asuntoja myynnissä huomattavasti tavalllista enemmän.

******
Verot ja tulot. Tänä aamuna tulivat julkiseksi v. 2010 verotuksen tiedot. Aiemmin paikalliset ja valtakunnalliset norjalaismediat ovat julkaisseet verkkosivustoillaan luettelot, joista on voinut etsiä tiedot kenen tahansa norjalaisen tuloista, veroista ja omaisuudesta. Muutama kuukausi sitten Norjassa tehtiin lakimuutos, jonka vuoksi listoja ei enää saa julkaista aiemmassa laajuudessa. Muutoksesta huolimatta mediat saavat edelleen julkaista tietoja journalistisissa tarkoituksissa. Käytännössä tämä näyttää tarkoittavan sitä, että paikalliset ja valtakunnalliset mediat voivat julkaista top 10- ja top 20 -listoja, joille on kerätty paikkakunnittain verotustietoja.

Kuka tahansa norjalainen (joka on hankkinut tunnuksen ja salasanan sähköistä viranomaisasiointia varten), pääsee katsomaan tietoja Norjan veroviraston sivuilta. Mediassa ollaan eilisestä asti annettu myös yksityiskohtaisia ohjeita siitä, mistä tiedot löytyvät ja miten ne saa helpoiten näkyviin.

******
Hirvet. Metsästyskausi on käynnissä. Jo ennen sen alkua Nordlandissa käytiin vilkasta keskustelua siitä, pitäisikö hirviä saada kaataa täällä enemmän. Hirvien määrä Nordlandin alueella on kasvanut viimeisen 10 vuoden ajan, ja ne tuntuvat olevan liiankin tottuneita ihmisiin. Melöyn naapurikunnassa (Gildeskål) on jouduttu tänä syksynä kuljettamaan kaikki lapset kouluun autoilla, sillä hirvet ovat kulkeneet talojen pihapiireissä ja hyökkäilleet ihmisiä päin. Viimeksi tänä aamuna näin Glomfjordin keskustassa hirven kuljeskelemassa.

Hirvistä on harmia muuallakin kuin Nordlandissa: NRK:n mukaan Tröndelagissa hurjastunut hirvi ryntäsi metsästäjän kimppuun. Hirvi pahoinpiteli maahan kaatamaansa metsämiestä ja runnoi samalla myös miehen metsästysasetta. Metsästäjälle tuli ruhjeita, mutta hän onnistui suojaamaan päätään iskuilta. Pahoinpitelyn lopuksi hirvi virtsasi miehen päälle.

NRK:n uutinen Sparket og tisset på av sint elg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti