tiistai 2. elokuuta 2011

Luettuja kirjoja

Kesä- ja heinäkuussa olen ehtinyt lukea muitakin kuin opiskelukirjoja. Kirjat ovat vaihdelleet ruotsalaistrillereistä (Roslund & Hellström) elämäkertaan (Warren Beatty).

Roslund & Hellström -kirjailijakaksikon teoksista luin kolme: Box 21, Flickan under gatan ja Edward Finnegans upprättelse. Kirjoissa rikoksia ratkoo aina sama poliisiryhmä, mutta kirjojen lukemisjärjestyksellä ei sinänsä ole suurta merkitystä - kukin teos on itsenäinen, vaikka viittauksia muihin niissä saattaakin olla. Luin viime vuonna näiden kirjailijoiden pari teosta, ja taso on mielestäni säilynyt aika hyvänä. Useissa näistä teoksista loppuratkaisu on tehokas ja yllättävä, mutta kirjoja peräkkäin lukiessa tiettyjen osioiden toistuminen häiritsi (esim. poliisien yksityiselämän pääpiirteiden kertaaminen jne.)

Philip Kerr on minulle aivan uusi tuttavuus kirjailijana. Luin hänen Berlin Noir -trilogian, joka sijoittuu 1930- ja 1940-luvun Berliiniin. Rikoksia ratkaisee yksityisetsivä, entinen poliisi Bernie Gunther. Kirjoissa oli saatu mielenkiintoisella tavalla yhdistettyä historiallisia faktoja ja rikosjuonia. Berliini tapahtumapaikkana oli sekin kiintoisa.

Leif G.W.Perssonin dekkareita olen lukenut aiemminkin, tällä kertaa oli vuorossa Mellan sommarens längtan och vinterns köld. Tämä dekkari oli ollut kesken pitkään, mutta sain sen nyt vihdoin luettua loppuun. Kirja oli hyvä, mutta sivumäärä oli massiivinen ja kun kirja oli jollain reissulla jäänyt kesken, siihen palaaminen tuntui aluksi aika haasteelliselta.

Elämäkertoja en ole lukenut kovinkaan paljon, mutta pokkarialesta lentokentältä hankin matkalukemiseksi tuoreen Warren Beatty -elämäkerran (Star). Elämäkerran kirjoittajalta (Peter Biskind) olin lukenut aiempaa tuotantoa, ja etukäteen kiinnostikin, mitä hän saa irti tällaisesta aiheesta. Warren Beatty ei ole sinänsä suosikkinäyttelijäni, mutta olen joistain hänen elokuvistaan (esim. Shampoo) pitänyt. Kirja oli massiivinen vyörytys faktoja ja huhuja, joita Beatty ja muut haastatellut kumosivat tai vahvistivat. Kirjaan olisin kaivannut filmografiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti