torstai 28. heinäkuuta 2011

Puolitoista vuotta

Olemme nyt asuneet Glomfjordissa 1,5 vuotta - aika on kulunut todella nopeasti uusien asioiden opettelussa ja kulttuuriin totuttautuessa. Kuten olen jo aiemminkin tainnut mainita, paikalliset ovat olleet todella ystävällisiä ja avuliaita alusta asti. Meiltä kysymättä paikalliset ovat halunneet imaista meidät yhteisöön. Tähän vaikuttaa tietysti eniten Glomfjordin pienuus (tästä kirjoitin jo aiemmin Vuosipäivä-merkinnässä). Kun pari viikkoa sitten Suomesta palattuamme Jyri purki autosta tavaroita ja meikäläinen oli tyhjentämässä postilaatikkoa, läheisellä tiellä ohiajanut tuttava tööttäili ja heilutti autosta - tuntui ihan oikealta kotiinpaluulta.

Suomesta tiedetään jotain, mutta yllättävänkin harvat ovat itse Suomessa käyneet. Norjalaisten lomakohteina Pohjoismaissa tuntuvat olevan ennemminkin Tanska ja Ruotsi. Koska täkäläiset ovat uteliaita, Suomeen liittyvät kysymykset ovat olleet todella monelaisia:Helsingin arkkitehtuurista suomalaiseen designiin, Suomen historiasta yhteiskunnan tämänhetkiseen poliittiseen ja taloudelliseen tilanteeseen, uskonnollisuudesta ja koulujärjestelmästä perinneruokiin, Suomen maantieteestä suomen kielen sukulaiskieliin jne. jne.

Alkuvaiheessa Suomessa käydessä ei oikeastaan tehnyt vertailuja Norjaan, puhumattakaan esim. norjalaismedian seuraamisesta. Nykyisin vertailuja tulee tehtyä lähes huomaamatta ja aina Suomessa ollessa tulee seurattua yhtä valtakunnallista ja yhtä paikallista norjalaismediaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti