lauantai 3. syyskuuta 2011

Vaalit

Yllätykseksemme olemme äänioikeutettuja Norjan kunta- ja maakuntavaaleissa. Äänioikeuteen riittää tässä tapauksessa se, että olemme täyttäneet 18, olemme jonkin pohjoismaan kansalaisia ja olleet kirjoilla norjalaiskunnassa 30.6.2011.

Vaalien ajankohta. Varsinainen vaalipäivä on 12.9.2011 (noin 200:ssa kunnassa vaalit ovat tosin kaksipäiväiset). Ennakkoäänestys alkoi 10.8., mutta henkilöt, jotka eivät pääse äänestämään ennakkoäänestysaikana tai varsinaisena vaalipäivänä ovat voineet äänestää jo 1. heinäkuuta alkaen.

Vaalikampanjointi. Postilaatikkoon oli jaettu yhden puolueen vaalimainos, jonka mukana oli äänestyslipuke. Samainen puolue piti pienimuotoista vaalitilaisuutta tänään Glomfjordin keskustassa (= puolueen edustajat yrittivät jutella kaikkien ruokakauppaan menossa olleiden kanssa). Toisen puolueen yksinäinen edustaja puolestaan jakeli vaalimainoksia Örnesissä samaisena perjantaina, kun kävimme äänestämässä. Yhtään vaalimainosjulistetta ei ollut missään, paikallismediassa ei ollut ehdokkaiden mainoksia. Edes ehdokkaita asettaneiden puolueiden verkkosivustoilla ei ollut Melöyn ehdokkaiden kuvia! Tässä ehkä luotettiin siihen, että kaikki tuntevat kaikki muutenkin. Vaalien lähestymisen on huomannut parhaiten televisio-ohjelmista: viimeisen parin viikon ajan on tullut kahdella kanavalla jokaisena arki-iltana vaaliväittelyjä.

Heti heinäkuun tapahtumien jälkeen puolueet sopivat valtakunnallisella tasolla, että vaalikampanjat aloitetaan vasta normaalia myöhemmin ja kampanjat pidetään siisteinä.

Ohjeet. Ilmoitus äänioikeudesta -kortin mukana tulleet vaaleja ja äänestystä koskevat tiedot ja ohjeet herättivät ensin hämmennystä ja sitten hilpeyttä: äänestää saa vaikka kuinka montaa ehdokasta ja tyhjän äänestämiseen on olemassa erillinen äänestyslippu! Jos äänestää ennakkoon muualla kuin asuinkuntansa alueella, voi halutessaan hakea asuinkunnastaan mukaansa äänestyslipun. Jos äänestyslippua ei hae, joutuu valitsemaan ennakkoäänestyspaikassa tyhjän lipun ja kirjoittamaan siihen itse ehdokkaidensa nimet.

Äänestys. Kävimme äänestämässä ennakkoon Melöyn kunnantalolla. Olin selvittänyt asuinkuntamme ennakkoäänestyspaikat kunnan erilliseltä vaalisivustolta. Äänestäminen meinasi kuitenkin tyssätä heti tultuamme ennakkoäänestyspaikalle (kunnan asiakaspalvelupiste). Meille kerrottiin, että vaikka palvelupiste on auki klo 15.30 asti, äänestysmahdollisuus on vain klo 15.00 asti. (Tämä tieto oli unohtunut kunnan vaalisivustolta, palvelupisteen verkkosivulta ja palvelupisteen ovesta, seinältä jne. - tai tieto ennakkoäänestysajasta oli salainen.) Lopulta saimme kuitenkin mahdollisuuden äänestämiseen (vaikka olimmekin paikalla 10 min. "myöhässä" ja koko palvelupisteen ainoita asiakkaita).

Äänestyskoppi. Jopa äänestyskoppi on erilainen kuin Suomessa. Äänestäjä saa vedettyä verhot kiinni suojatakseen yksityisyyttään ja vaalisalaisuutta. Äänestyskopissa on lokerikko, josta löytyvät äänestysliput.

Äänestyslippu. Jokaisella ehdokkaita asettaneella puolueella (tms.) on erillinen, oma äänestyslippu. Lipussa on painettuna valmiiksi kaikkien em. puolueen ehdokkaat ko. kunnassa. Äänestyksessä merkitään rasti haluamansa ehdokkaan/ehdokkaiden kohdalle. Lisäksi lapussa on tyhjiä viivoja. Jos äänestäjä haluaa äänestää painetussa lapussa olevan puolueen ehdokkaiden lisäksi muita henkilöitä, hänen pitää kirjoittaa ao. henkilöiden nimet äänestyslipussa niille varatuille viivoille. Äänestyslippu on taitettu A4-arkki, joka pitää muistaa ennen palautusta kääntää niin, ettei ulospäin voi vähdä, ketä on äänestetty.

Ehdokkaat. Äänestyslipussa ehdokkaat ovat puolueen asettamassa järjestyksessä. Osa ehdokkaista on erikseen merkitty "tärkeämmäksi" ja heille annettu ääni on "painavampi". Lisäksi nämä merkityt ehdokkaat saavat aina osan puolueen äänestylipulla annetuista äänistä (vaikkei heitä olisikaan lipussa äänestetty).

Aluehallinto/maakuntavaalit. Kuntavaalien kanssa samanaikaisesti äänestettiin myös edustajia maakuntavaltuustoon. Äänestyskoppiin mennessä ohjeeksi annettiin, että kuntavaalilipukkeet ovat vasemmalla ja maakuntavaalilipukkeet oikealla.

Virallinen vaalisivusto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti